Wrzody żołądka i dwunastnicy to jedna z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Szacuje się, że cierpi na nią co dziesiąty Polak. Bardzo często za powstanie wrzodów odpowiada bakteria Helicobacter Pylori. Objawy choroby to m.in. ból i dyskomfort w nadbrzuszu, zgaga, nudności, a nawet wymioty.
Wrzody żołądka leczy się antybiotykami oraz lekami zobojętniającymi kwas żołądkowy. Niestety choroba ma tendencję do nawracania – szczególnie wiosną i jesienią.

Aby zapobiegać nasileniu objawów, warto obok medykamentów z przepisu lekarza stosować naturalne produkty ziołowe – zarówno profilaktycznie oraz jako wsparcie konwencjonalnej terapii.
Naturalne zioła na wrzody żołądka
Co powinno znaleźć się w domowej apteczce wrzodowca?
Oto lista najbardziej pomocnych roślin:
- Lukrecja – jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków na wrzody. Pobudza ona wydzielanie ochronnego śluzu w żołądku, przyspiesza gojenie błony śluzowej tego narządu i hamuje rozwój wrzodów niszcząc bakterię Helicobacter Pylori. Lukrecję najlepiej stosować w formie naparu, pijąc go przed posiłkami,
- Rumianek – można go stosować zarówno zapobiegawczo jak i leczniczo. Rumianek przyda się w walce z wrzodami, które powstały na tle nerwowym, ponieważ wykazuje działanie uspokajające. Ponadto wspomaga produkcję substancji osłaniających ściany układu pokarmowego, a zawarte w nim olejki przyspieszają gojenie chorobowych zmian,

- Kurkuma – znana z właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, które korzystnie działają na układ pokarmowy. Dotychczasowe badania pokazują, że kurkuma zwiększa produkcję ochronnego śluzu w żołądku, ułatwia trawienie i przyspiesza gojenie wrzodów,
- Siemię lniane – nasiona lnu wykazują dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Łagodzą objawy choroby wrzodowej, nadkwasoty i nieżytu żołądka. Po zamoczeniu nasiona powlekają się śluzem, chroniącym ściany żołądka i jelit,
- Nagietek – wywiera korzystne działanie na błony śluzowe przełyku, żołądka i jelit. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwrzodowo. Udowodniono, że nagietek może zapobiegać rogowaceniu czynnych wrzodów żołądka i ich nawrotom,
- Kwiat ślazu – roślina pomocna w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dziki ślaz działa ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit, łagodzi podrażnienia układu pokarmowego i nieżyt żołądka,

- Kora wiązu czerwonego – od setek lat stosowana w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego – szczególnie w chorobie wrzodowej. Kora wiązu czerwonego chroni błonę śluzową żołądka i łagodzi podrażnienia,
- Olej rokitnikowy – bogaty w wiele witamin m.in. A,C,E,K, minerałów, kwasów organicznych, garbników i soli mineralnych. Znany z ochronnych właściwości na śluzówki – m.in. w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza dolegliwości bólowe związane z nadżerkami i wrzodami żołądka.
Obok wymienionych roślin warto uzupełnić dietę w witaminy z grupy B, witaminę C oraz cynk. Ważne są także prebiotyki, czyli pożyteczne bakterie oraz odpowiednio przygotowywane posiłki. Należy unikać smażonych i pieczonych potraw, tłustych mięs, ciężkostrawnych warzyw, np. fasoli, grochu. Warto zrezygnować z soli i pieprzu. Lepiej jeść np. 5 mniejszych posiłków niż 3 bardzo obfite.
Produkty wskazane w chorobie wrzodowej żołądka to m.in. gotowane warzywa – bardzo poleca się marchew, drobne kasze – jaglana, manna, drobne makarony, chude mięsa i ryby, jaja na miękko czy kefir.

Oczywiście wszelkie niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego jak i przyjmowanie ziół i suplementów należy konsultować z lekarzem, ponieważ niektórych produktów roślinnych nie wolno łączyć z lekami na receptę.