Jesień to czas kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Spadek temperatury, pierwsze przymrozki, wiatr i deszcz…
Niestety zimno oprócz tego, że odbiera nam chęć wychodzenia z domu, sprawia, że łatwiej jest zachorować. Aby umilić sobie jesienne dni, jednocześnie dbając o odporność i odpowiednią temperaturę ciała, warto poznać moc naturalnych produktów rozgrzewających.

Co warto spożywać na rozgrzanie w jesienną słotę?
- Imbir
Jego ostry, delikatnie cytrynowy smak to jeden z lepszych produktów rozgrzewających. Korzeń imbiru pobudza krążenie, wspomaga odporność, łagodzi przebieg grypy i przeziębienia. Można dodać go do ciepłej wody z miodem i cytryną lub herbaty.

W aptekach zielarskich często dostępne są gotowe herbatki z dodatkiem imbiru oraz zdrowe soki.
- Goździki
Są bardzo aromatyczne dzięki zawartości olejków eterycznych. Oprócz oryginalnego zapachu, mają właściwości antyseptyczne, dlatego pomagają zwalczać jesienne infekcje. Dodane do gorącej herbaty dają uczucie ciepła i przywołują atmosferę świąt…

Sklepy zielarskie często mają gotowe mieszanki herbat z goździkami. Świetnie komponują się z suszonymi jabłkami, cynamonem i pomarańczą.
- Cynamon
Wspomniana już wyżej przyprawa to również świetny środek rozprawiający się z wszelkimi patogenami – np. grzybami. Z tego powodu sprawdzi się w sezonowych infekcjach. Cynamon dodany do herbaty urozmaici jej smak i aromat oraz rozgrzeje organizm od środka.
- Kurkuma
Spokrewniona z imbirem, uważana jest za superfood – czyli produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Oprócz tego, że działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, dodana do ciepłej herbaty lub wody dodatkowo rozgrzewa. Aby wzmocnić jej działanie i efekt grzania warto połączyć przyprawę z czarnym pieprzem bądź odrobiną papryczki chili.

Kurkuma to także częsty dodatek do herbat i soków. Jesienią apteki zielarskie chętnie oferują sok z imbirem, kurkumą i cytryną z dodatkiem cynku.
- Pieprz cayenne
Przyprawa pozyskiwana z bardzo ostrej odmiany papryki. Ma właściwości antybakteryjne a nawet wg niektórych badań antynowotworowe. Działa silnie rozgrzewająco, ponieważ poprawia krążenie. Udrażnia też zatkany nos. Można dodawać ją do ciepłych napojów z kurkumą. Ciekawym połączeniem jest pieprz cayenne dodany do gorącej czekolady.
- Kolendra
Roślina, która delikatnie podnosi ciśnienie krwi, przez co daje uczucie ciepła i sprawia, że mamy więcej energii. Idealnie komponuje się z ciepłymi daniami – np. zupami.
- Rozmaryn
Dodawany do ciepłych naparów pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie. Niegdyś był jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych w przypadku wyziębienia. Oprócz tego poprawia nastrój, działa uspokajająco.

- Kardamon
Posiada właściwości rozgrzewające, a ponad to pomaga w infekcjach dróg oddechowych – w przypadku kaszlu, bólu gardła czy zapaleniu oskrzeli.
Wymienione produkty warto kupować w dobrych aptekach zielarskich, aby mieć pewność co do ich jakości. Najlepiej, żeby zioła i przyprawy były ekologiczne, pozbawione sztucznych nawozów i zbierane w czystych miejscach. Wtedy będziemy mogli cieszyć się pełnią ich dobroczynnych właściwości.

Dobrze zapytać sprzedawcę o gotowe mieszanki z wykorzystaniem powyższych ziół i przypraw lub zasięgnąć wiedzy co z czym najlepiej łączyć w celu wzmocnienia prozdrowotnego i rozgrzewającego działania.