poniedziałek, 31 marca, 2025
No menu items!
Strona głównaPoradnikNaturalne produkty rozgrzewające – idealne na jesienną słotę

Naturalne produkty rozgrzewające – idealne na jesienną słotę

Jesień to czas kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Spadek temperatury, pierwsze przymrozki, wiatr i deszcz…

Niestety zimno oprócz tego, że odbiera nam chęć wychodzenia z domu, sprawia, że łatwiej jest zachorować. Aby umilić sobie jesienne dni, jednocześnie dbając o odporność i odpowiednią temperaturę ciała, warto poznać moc naturalnych produktów rozgrzewających.

Co warto spożywać na rozgrzanie w jesienną słotę?

  • Imbir

Jego ostry, delikatnie cytrynowy smak to jeden z lepszych produktów rozgrzewających. Korzeń imbiru pobudza krążenie, wspomaga odporność, łagodzi przebieg grypy i przeziębienia. Można dodać go do ciepłej wody z miodem i cytryną lub herbaty. 

W aptekach zielarskich często dostępne są gotowe herbatki z dodatkiem imbiru oraz  zdrowe soki.

  • Goździki

Są bardzo aromatyczne dzięki zawartości olejków eterycznych. Oprócz oryginalnego zapachu, mają właściwości antyseptyczne, dlatego pomagają zwalczać jesienne infekcje. Dodane do gorącej herbaty dają uczucie ciepła i przywołują atmosferę świąt…

Sklepy zielarskie często mają gotowe mieszanki herbat z goździkami. Świetnie komponują się z suszonymi jabłkami, cynamonem i pomarańczą.

  • Cynamon

Wspomniana już wyżej przyprawa to również świetny środek rozprawiający się z wszelkimi patogenami – np. grzybami. Z tego powodu sprawdzi się w sezonowych  infekcjach. Cynamon dodany do herbaty urozmaici jej smak i aromat oraz rozgrzeje organizm od środka.

  • Kurkuma 

Spokrewniona z imbirem, uważana jest za superfood – czyli produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Oprócz tego, że działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, dodana do ciepłej herbaty lub wody dodatkowo rozgrzewa. Aby wzmocnić jej działanie i efekt grzania warto połączyć przyprawę z czarnym pieprzem bądź odrobiną papryczki chili. 

Kurkuma to także częsty dodatek do herbat i soków. Jesienią apteki zielarskie chętnie oferują sok z imbirem, kurkumą i cytryną z dodatkiem cynku.

  • Pieprz cayenne 

Przyprawa pozyskiwana z bardzo ostrej odmiany papryki. Ma właściwości antybakteryjne a nawet wg niektórych badań antynowotworowe. Działa silnie rozgrzewająco, ponieważ poprawia krążenie. Udrażnia też zatkany nos. Można dodawać ją do ciepłych napojów z kurkumą. Ciekawym połączeniem jest pieprz cayenne dodany do gorącej czekolady. 

  • Kolendra 

Roślina, która delikatnie podnosi ciśnienie krwi, przez co daje uczucie ciepła i sprawia, że mamy więcej energii. Idealnie komponuje się z ciepłymi daniami – np. zupami. 

  • Rozmaryn 

Dodawany do ciepłych naparów pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie. Niegdyś był jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych w przypadku wyziębienia. Oprócz tego poprawia nastrój, działa uspokajająco.

  • Kardamon 

Posiada właściwości rozgrzewające, a ponad to pomaga w infekcjach dróg oddechowych – w przypadku kaszlu, bólu gardła czy zapaleniu oskrzeli. 

Wymienione produkty warto kupować w dobrych aptekach zielarskich, aby mieć pewność co do ich  jakości. Najlepiej, żeby zioła i przyprawy były ekologiczne, pozbawione sztucznych nawozów i zbierane w czystych miejscach. Wtedy będziemy mogli cieszyć się pełnią ich dobroczynnych właściwości.

Dobrze zapytać sprzedawcę o gotowe mieszanki z wykorzystaniem powyższych ziół i przypraw lub zasięgnąć wiedzy co z czym najlepiej łączyć w celu wzmocnienia prozdrowotnego i rozgrzewającego działania.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
RELATED ARTICLES

Ostatnie